torsdag 18. april 2013

Liste over kvinnelige symptomer på Asperger syndrom

Kvinner med Asperger syndrom skiller seg en god del fra sine mannlige motparter, og det er lite norske artikler eller søkbare ting skrevet om det, så jeg tenkte jeg kunne skrive et innlegg om det.

Utseende/ Personlige vaner:
-Kler seg gjerne komfortabelt grunnet sensoriske utfordringer og av praktiske hensyn.
-Liker ikke å bruke mye tid på personlig stell, gre håret og slikt. Håret er ofte i "vask og gå" stil. Kan gjerne ikke bry seg med å gre seg i det hele tatt i lengre perioder.
-Eksentrisk personlighet, gjenspeiles ofte i fremtreden.
-Oppfører seg ungdommelig og er ung for alderen når det kommer til klesstil, oppførsel, smak og valg.
-Vanligvis mer uttrykksfulle i ansikt og gester enn sine mannlige motparter
-Kan ha mange androgyne trekk til tross for et feminint ytre. Ser på seg selv som halvt mann, halvt kvinne
-Har ofte ikke en sterk følelse av identitet og kan være veldig kameleonsk, spesielt i tiden før diagnosen settes.
-Liker å slappe av med lesing og film, ofte sci-fi, eventyr og barnebøker. Kan ha favorittbøker- eller filmer som fungerer som et trygt sted.
-Bruker kontroll som stress- mestring, kan være herskete, ha streng disiplin, og ha veldig rigide tanker rundt visse ting i livet som kan virke vanskelige for andre å få til å stemme med resten av henne.
-Vanligvis mest avslappet og glad i sitt eget hjem eller andre kontrollerte omgivelser.


Intellekt/ begavethet/ læring:
-Kan ha fått diagnosen autisme eller Asperger syndrom som barn, kan ha blitt sett på som begavet ov meget lærenem. Kan også ha hatt betydelige lærevansker.
-Ofte musikalsk og artistisk
-Kan ha savante evner eller sterke talenter.
-Kan ha en sterk interesse for pc, spilling, naturfag, historie, grafisk design, finne opp ting av teknisk og visuell natur. Mer verbale tenkere kan lene mer i retning av skriving, språk, kultur og psykologi.
-Kan være en selvlært leser og vil ha en rekke andre evner som er selvlært.
-Kan være høyt utdannet men har strevet med det sosiale aspektet av skolens struktur. Kan ha en eller flere delvitnemål.
-Kan være veldig hengiven og oppslukt av en studie eller jobb for så å plutselig miste helt interessen for det og snu ryggen til det veldig kjapt.
-Har ofte vanskeligheter med å holde på en jobb, fullføre skolegang.
-Høyt intelligent men kan allikevel til tider virke treg i oppfattelsen grunnet sensoriske og kognitive prosesseringsproblemer.
-Forstår ikke muntlige beskjeder godt, har best av å skrive ned eller tegne diagram.
-Vil ha særinteresser men ikke like uvanlige som sine mannlige motparter (er mest sannsynlig ikke like opptatt av tog (train-spotter) f. eks)

Emosjonell/ fysisk:
-Emosjonelt umoden og sensitiv.
-Frykt og redsel er ofte dominerende følelser
-Mer åpen for å snakke om følelser og emosjoner enn sine mannlige motparter.
Sterke sensoriske utfordringer - lyd, bilde, lukt, berøring, og utsatt for overload. (Ofte ikke like sensitiv ovenfor teksturen i matvarer som sine mannlige motparter med AS)
-Humørsvingninger og utsatt for å få depresjoner. Kan ha fått diagnosen bipolar mens AS diagnosen kan ha blitt oversett.
-Har mest sannsynlig prøvd en rekke medisiner for å behandle symptomer. Er sensitiv ovenfor medisiner og alt annet hun putter i kroppen, så kroppen kan ha uventede reaksjoner på medisiner og mat.
-9 av 10 har mild til alvorlig grad av gastro- interne sykdommer, for eksempel magesår, irritabel tarm, magekatarrh, ect.
-Stimmer for å få utløp for stress, sinne, tristhet: gynging, gni seg i ansiktet, nynning, rastløse fingre, rastløse bein, tromming med fingre eller bein, etc.
-Lignende fysiske uttrykk for glede: vifter med hendene, klapper i hendene, synger, hopper, løper rundt, danser.
Utsatt for å få meltdowns, selv ute i all offentlighet, ofte over ting som for andre vil virke bagatellmessig. Dette er som regel grunnet sensorisk overbelastning.
-Hater urettferdighet og hater å bli misforstått. Dette kan utløse sinne og vold.
-Utsatt for mutisme når hun opplever stress eller er emosjonell ubalanse, spesielt etter en meltdown. Stotrer mindre enn sine mannlige motparter, men kan tidvis ha en raspende og monoton stemme, når hun er stresset eller lei seg.

Sosialt/ Forhold:
-Ord og handlinger blir ofte misforstått av andre.
-Oppfatter som kald, selvopptatt og uvennlig.
-Kan være meget sky eller stum.
-Vil som sine mannlige motparter stenge av i sosiale sammenhenger, men er som regel flinkere til å sosialisere i små doser. Kan fremstå som "verdensvant" men det er "skuespill".
-Går ikke ofte ut. Foretrekker å gå ut med partner eller barn, dersom hun har noen.
-Har ikke mange venninner og liker ikke å gjøre jentete ting, som å shoppe eller bare henge rundt for å henge rundt.
-Har som regel en god venninne/ venn og kan bli veldig besatt og få et vanskelig forhold med denne vennen. Ikke mange gode venner i voksen alder.
-Kan fint fungere uten å være i et forhold, og kan ofte ikke ønske å være i et heller. Er hun i et forhold, tar hun det meget seriøst, men hun kan godt leve livet sitt alene og i sølibat.
-På grunn av overfølsomhet vil hun enten like sex veldig godt eller ikke i det hele tatt.
-Dersom hun liker en mann/ kvinne og er interessert, kan hun bli merkbart klønete i sine forsøk på å la motparten få vite det, for eksempel stille, ringe veldig ofte, bli veldig besatt. Dette er fordi hun fikserer så veldig på en ting og hun skjønner ikke de sosiale kjønnsrollene spesielt godt. Dette blir bedre med alderen.
-Foretrekker ofte å være sammen med dyr, men ikke alltid, på grunn av overfølsomhet.

Denne er hentet fra help4aspergers.com og oversatt som best jeg kunne av meg.Dette beskriver meg veldig bra.




1 kommentar:

  1. takk for at du har blogget lista her,den var til veldig god hjelp for meg nå,trodde ikke det var sant når psykologen og samspillsveileder tok opp med meg at de tror jeg også har aspergers,i tillegg til ADHD,jeg, både tårer og latter kom når jeg leste igjennom lista. TAKK for den,dette trengte jeg å lese. Tusen takk til deg "Aspermamma" :-) <3

    SvarSlett