søndag 7. april 2013

Mat med mjød

Nå er det helg, og samboer og eldstemann er på tur frem til søndag, så jeg er alene med minsten og dyrene og tenkte det ville være gøy å lage meg litt ekstra god og rar mat mens jeg var helt for meg selv.

På fredag bakte jeg et urtebrød i brytebrødform, som alle i familien liker svært godt, og jeg hadde Pannestekte kamskjell med mjødsaus og en salat til. Veldig enkle og greie oppskrifter.

Til urtebrødet trenger du:
25 gram gjær
3 dl lunket vann
1 ss olje
2 ts sukker
1 dl hakkede ferske urter eller
2-3 ss tørkede urter (jeg bruker 1 ss hver av merian, korianderblader og basilikum, men dette er opp til hver og en hva man liker best)
1 egg
ca. 8 dl hvetemel (fungerer fint med glutenfritt mel bare man tilsetter 1 ts fiberhusk)

Bland alle ingrediensene og lag en brøddeig. Sett til heving ca. 1 time. Du kan lage rundstykker, rundstykkebrød eller helle deigen ut på et stekebrett og klappe den ganske flat, 2-3 cm, og etterhev. Sprinkle over med god olivenolje og litt havsalt før steking.

Stekes i 15- 20 minutter (alt etter utforming) på 200 grader.

Mens brøddeigen hevet, lagde jeg desserten, Freias sjokolademousse med daimbiter. Jeg valgte laktosefri melk, da minstemann går på laktosefri diett for tiden.

Pannestekte kamskjell med mjødsaus:
6 store kamskjell
2-3 ss olivenolje
2 ss smør
salt, pepper
en god skvett mjød (Det er mulig å få kjøpt på polet, men mye bedre å lage selv!)
en tykk jernstekepanne og noen papirhåndkle

Varm opp stekepannen over ganske høy varme mens du tørker kamskjellene og klapper de tørre med papir. Ha på salt og pepper på begge sider.
Ha olivenolje i stekepanna og legg kamskjellene i, med god spredning imellom. Snu kamskjellene etter to minutter, fremdeles med god plass imellom seg. Etter halvannet minutt, ta de ut av pannen og legg pent på to små fat.
Tilsett smøret i pannen og straks det har smeltet, tilsett mjøden, nok til å dekke bunnen av stekepannen. Det vil starte å koke inn ganske fort, så vær rask med å skrape kamskjellrestene opp fra bunnen mens du blander det inn. Når det har kokt inn til en mengde på kun noen spiseskjeer, dette tar ikke mer enn ett minutt, hell sausen over kamskjellene og server. Bruk gjerne brødet til å suge opp sausen med, veldig godt!

Til salaten valgte jeg en håndfull spinatblader, en håndfull ruccula, en bit agurk, en tomat, en rødløk og en avocado, alt sammen kuttet i småbiter.



Lørdag er det Mjød- og sennepskylling med rosenkålpuré og saltpoteter.

Til dette trenger du:
(til fire porsjoner)
4 kyllingbryst, uten bein eller skinn
1/2 ss paprikapulver
1/2 ss sort malt pepper
1 ss sennepspulver
1 kopp (ca 2,5 dl) mjød
1 ss usaltet smør

Ca 400 gram rosenkål, ferske eller frossen. Er rosenkålen stor, kan den deles i to.
1 dl fløte
1 ss smør
revet muskat
salt og pepper

Poteter
Salt


Slik gjør du:

Smelt matfett i en stekepanne og stek kyllingbryst på middels sterk varme i omtrent 3 minutter på hver side, så skinnet blir sprøtt og får farge. Legg filetene til side.
Smelt smør i den samme stekepannen, tilsett mjød og krydder. Gi blandingen et oppkok og kok til det er redusert med omtrent en fjerdedel av væsken, ca 10 minutter. Rør om hele tiden.
Smør en ovnsfast form med matfett og legg filetene oppi og hell over sausen.
Stek i forvarmet ovn på 175 Celsius i en time, hell jevnlig over mjødsausen.

Kok rosenkålen til de er helt møre, tøm av kokevannet og bruk en stavmikser for å mose rosenkålen mens du tilsetter smør og fløte, pass på så den ikke blir for bløt.
Smak til med  malt muskat, salt og pepper.

Skrell potetene og kok de møre i godt saltet vann.

På søndagen, når de store guttene mine kommer hjem, skal jeg bake Sitron- og kokoskake og til middag blir det "Grisefylla" med rotfrukter, gulrot og potet.

Frisk Sitron- og kokoskake:
Du trenger
190 gram self raising flour (1 kopp {150 gram} mel, 1 ts bakepulver, 1/2 ts salt, 1/4 ts natron, bland sammen)
200 gram finkornet sukker
115 gram kaldt, usaltet smør, kuttet i terninger
4 egg
2,3 dl melk
60 ml sitronsaft
2 ts revet sitronskall
75 gram kokosflak

smørkrem:
55 gram usaltet smør
320 gram melis
30 ml sitronsaft
2 ts revet sitronskall
Litt kokosmelk
20 gram kokosflak

Slik gjør du:
Sett ovnen på 175 grader og smør en 24 cm bred form med formfett.
Kjør smør, mel og sukker i en kjøkkenmaskin, det skal røres kraftig, slik at det blir som store smuler.
Ha i egg, sitronsaft, melk og sitronskallet og rør til det er blandet. Ta bollen ut av maskinen og ha oppi kokosflakene. Rør de inn med skje eller slikkepott, de skal vendes inn forsiktig.
Ha røren oppi den smurte formen og jevn den ut.
Sett kaken midt i ovnen og la den stå i en time. Du kan godt sjekke etter 45 minutter ved å stikke en pinne i kaken, når den kommer ut uten rester på seg, er den ferdig.

Smørkremen lager du ved å ha smøret i en bolle og gjøre den kremete ved hjelp av en håndmikser. Ha oppi en tredjedel av melisen (Husk å sile!). Ha oppi sitronsaften og skallet, og rør godt. Ha oppi resten av melisen, og kokosflak, og bruk kokosmelken til å gjøre konsistensen riktig. Den skal være tykk men smørbar sammen til det har riktig kremete konsitens. Smør kremen ut over kaken.

La kaken stå og avkjøle seg i 10 minutter før du legger den over på stativ


"Grisefylla"
du trenger:
en stor indrefilet av svin
mjød
honning
brødsmuler
knuste hasselnøtter
knuste valnøtter

Slik gjør du:
Skjær indrefileten opp i ganske tynne skiver, på størrelse med en leppe og legg de i bløtt i mjød for så lang tid som det tar å knuse nøttene og gjøre tørt brød til brødsmuler - nok til at mengden av blandingen vil holde til alle bitene av fileten. Bland nøtter og brødsmuler sammen til blandingen lukter sterkt av nøtter. Hell honningen i en flat bolle.
Ta opp kjøttbitene fra mjøden, tørk den raskt og smør honning over den og så dekk til med nøtte- og brødsmuleblandingen. La de hvile litt mens du setter på en stekeplate på litt over middels sterk varme og setter på en jernstekepanne.
Stek filetene sakte i smeltet smør og pass på så det ikke brenner seg.

Rotfruktene og gulrøtter skrelles og kuttes i biter og smørdampes i 15-20 minutter, potetene kokes uten skall i saltvann.

Helt greit å være alene og kunne lage seg så god mat en hel helg!!











Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar